Wielkanocna zupa chrzanowa. Prosty i szybki w przygotowaniu
fot. pow.
Staropolska zupa chrzanowa to# pyszne wielkanocne danie. Choć nie jest tak popularna jak żurek to na pierwszy rzut oka jest do niego bardzo podobna.
Przygotowana na wędzonym boczku (mogą to być również wędzone żeberka), z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i doprawiona solidną porcją chrzanu jest doskonałą propozycją na świąteczne śniadanie. Tak jak w klasycznym żurku, jej dopełnienie stanowi tradycyjna biała kiełbasa, np. kiełbasa z szynki Kurpiowskie Specjały.
Składniki:
• 2 białe kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
• 200 g wędzonego boczku
• 1,5 l bulionu
• 3 łyżki chrzanu
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 4-5 ziemniaków
• 2 łyżki śmietany do zupy
• Łyżka majeranku, pieprz i sól do smaku, liść laurowy, ziele angielskie
• 2 ugotowane jajka na twardo
Przygotowanie:
1. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć go na patelni wytapiając tłuszcz.
2. Cebulę i czosnek posiekać i lekko podsmażyć w garnku. Dodać boczek wraz z wytopionym tłuszczem i całość wymieszać.
3. Ziemniaki obrać i pokroić.
4. Do garnka z cebulą, czosnkiem i boczkiem wlać bulion, dodać ziemniaki oraz białą kiełbasę, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
5. Po ugotowaniu dodać chrzan oraz zaprawić zupę śmietaną. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
Materiał: Łukasz Nocuń
Czytaj również
- Pomysły na andrzejkowe przekąski. Łatwy do przygotowania przysmak
- Jesienne dania na talerzu. Zaskoczą najbardziej wybrednych gości
- Kulinarne psikusy. Słodkie desery z wykorzystaniem żółtego sera
- Szlachetne skarby lasu. Pomysły na rozgrzewające dania z grzybów
- Czas pieczonych warzyw. Pomysły na wrześniowe dania
Dodaj komentarz
Dziś piątek trzynastego. Skąd wziął się przesąd o pechowym dniu?
Dzisiaj przypada piątek trzynastego. Osoby #przesądne w wielu krajach uznają ten dzień za pechowy.
(czytaj więcej)Jak wybrać najlepszego karpia na wigilijny stół? Kilka wskazówek
Jak wybrać najlepszego karpia na Wigilię. Święta tuż# za rogiem, a karp to nieodłączny element wigilijnego stołu. Mamy kilka wskazówek, jak wybrać najlepszego. Smacznego i spokojnych przygotowań do Świąt!
(czytaj więcej)Na drodze krajowej nr 10 szykują się zmiany. Będzie bezpieczniej?
Bezpieczeństwo wszystkich uczestników #ruchu drogowego na drodze krajowej nr 10 na odcinku Bydgoszcz - Toruń było tematem głównym spotkania, jakie odbyło się 11 grudnia br. w siedzibie GDDKiA w Bydgoszczy.
(czytaj więcej)Pamiętaj o nawodnieniu organizmu. Kluczowe dla zdrowia i dobrej kondycji
Dlaczego wciąż przypominamy o piciu# wody?
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!