Lekki omlet po świętach. Przepis na błyskawiczne śniadanie
fot. powierzone
Lekki omlet z warzywami i szynką to #doskonały sposób na pyszne i błyskawiczne śniadanie. Dodatek przyprawy prowansalskiej sprawi, że puszysty omlet zyska odświeżający charakter. Smacznego!
Prowansalski omlet z szynką i warzywami
Składniki:
• 2 łyżeczki Przyprawy Prowansalskiej (np. Przyprawy w płynie Qulino)
• 4 plastry ulubionej szynki
• 6 jajek
• 1 papryka
• ¼ szklanki mleka
• szczypta mąki
• olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Szynkę oraz paprykę pokroić w kostkę, a następnie lekko podsmażyć
2. Mleko wymieszać z jajkami, mąką i przyprawą prowansalską
3. Masę jajeczną wlać na rozgrzaną patelnie z olejem i smażyć na małym ogniu do momentu aż omlet lekko „urośnie”. Dodać na wierzch szynkę oraz paprykę i smażyć jeszcze przez minutę.
Smacznego!
Materiał: Sfera Group sp. z.o.o. sp. k.
Czytaj również
- Nadreaktywność jelit problemem wielu osób. Jaka dieta pomoże?
- Pomysły na andrzejkowe przekąski. Łatwy do przygotowania przysmak
- Jesienne dania na talerzu. Zaskoczą najbardziej wybrednych gości
- Kulinarne psikusy. Słodkie desery z wykorzystaniem żółtego sera
- Szlachetne skarby lasu. Pomysły na rozgrzewające dania z grzybów
Dodaj komentarz
Wystarczy kilka składników. Grzaniec doskonały na długie wieczory
Wraz z nadejściem zimowych, #mroźnych i długich wieczorów poszukujemy sposobów na rozgrzanie naszego ciała i poprawę humoru, np. odpoczywając pod ciepłym kocem, na miękkich poduszkach przy dobrej lekturze. Dodatkową przyjemnością jest kubek rozgrzewającego naparu lub grzańca w dłoni. Takie napoje są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Raptem kilka składników, które każdy ma w kuchni wystarczy, by wróciło nam lepsze samopoczucie.
(czytaj więcej)Ile dni wolnych od pracy? Kalendarz na 2025 rok
Ustawa z dnia 18 stycznia 1951 roku# o dniach wolnych od pracy określa 13 ogólnopaństwowych świąt wolnych od pracy. Warto tak zaplanować swój urlop, aby zyskać więcej dni wolnego. Sprawdzamy, kiedy przypadają święta wolne od pracy w 2025 roku.
(czytaj więcej)Noc wigilijna jasna, to stodoła ciasna. Po wieczerzy obserwowano niebo
Na wsi popularne były w dzień wigilijny wróżby# związane z magią urodzaju. Szeroko rozpowszechnionym zwyczajem było kładzenie kawałka opłatka pod każdą miskę z potrawą wigilijną. Jeśli opłatek się przykleił do dna naczynia, oznaczało to urodzaj tej rośliny, z której przygotowana była potrawa. Domownicy każdej potrawy musieli spróbować, gdyż wierzono, że ilu potraw się nie spróbuje, tyle przyjemności ominie człowieka w ciągu następnego roku. Zjedzenie każdej z potraw miało z kolei zapewnić urodzaj danej rośliny w przyszłym roku.
(czytaj więcej)Pamiętaj o nawodnieniu organizmu. Kluczowe dla zdrowia i dobrej kondycji
Dlaczego wciąż przypominamy o piciu# wody?
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!